Boganmeldelse: “100 Modern Soundtracks”

Boganmeldelse – 100 Modern Soundtracks af Phil Brophy

Udgiver: BFI Screen Guides, 2004.
Sprog: Engelsk
Antal sider: 262

Image

Bogens forside

På Phil Brophys hjemmeside http://www.philipbrophy.com/ kan man læse at han er aktiv både inden for instruktion, komposition og forskellige former for multimedial installation og kunst.

Hans CV viser at han i 2014 laver et foredrag i 13 dele, Psychosonic Cinema, om filmsoundtracks, som bliver sendt på den Londonbaserede radiostation med fokus på kunstneriske strømme indenfor musik, Resonance FM. http://resonancefm.com/

100 Modern Soundtracks er udgivet i pocketbog format, og indeholder beskrivelse af lydsiden i 100 film samt et forord på 16 sider. Til sidst i bogen findes navneindex. Hver film får omtrent lige meget plads, halvanden til to sider, og de er arrangeret efter alfabetisk orden. Bogen har flest film fra 1950-2000, med Citizen Kane som den ældste (1941) og to film fra 2002 som de nyeste.

Det er værd at samle bogen op alene for at nyde forordet. Her giver Phil Brophy sin egen indføring i filmmusikkens verden. Ordet “modern” i titlen skal tages bogstaveligt i denne forbindelse. For Brophy eksisterer filmens lydspor som en “kimære”, et monster lavet af to dyr. Det er både lyd og musik, både larm og soundtrack. Dette dedikerer han sin bog til at beskrive, og derfor er der også stort fokus på film, der bevæger sig væk fra den klassiske orkestermusik fra Hollywood.

Bogen er ikke en “best of” fra kendte Hollywood-komponister som John Williams, Howard Shore, Hans Zimmer og Danny Elfman, og faktisk fokuseres der ikke så meget på musikken. Det er mere helheden af lydbilledet i hver film, Phil Brophy fokuserer på.

Sproget i bogen er en oplevelse. Brophy udnytter det engelske sprogs ordrigdom, og det er et akademisk og teoretisk bevidst sprog der bruges til at beskrive filmene. Samtidig leverer Brophy ofte en ny og original sin karakteristik af filmen og lydlandskabet. Et typisk afsnit af bogen findes i beskrivelsen af den japanske manga-tegnefilm Akira:

“Moving continually through these scales of materiality, Akira is a cosmologically sonic film. It positions all spaces and environments to capture recordings of energy waves and lines. Atomic bomb blasts leave hyge craters downtown; an ESPer’s piercing scream shatters glass buildings; psychic energy causes subterranean chambers to rise and rupture the overground. At its most extreme, the architecture of Akira is rendered not as solid form, but as a network of recordable surfaces.” (p. 18)

Image

I filmen Akira er der godt med gang i den!
Det er der også når Phil Brophy beskriver sin oplevelse af filmen sonoriske arkitektur.

I denne beskrivelse bliver lydens voldsomhed til en del af tegnefilmens arkitektur. Det er smukt beskrevet, men det er en meget personlig beskrivelse, der kunne være inspireret af analyser fra Barthes og Deleuze, og disse personlige beskrivelser kan risikere at efterlade læseren med spørgsmålet “har vi set den samme film?”

Andre gange er det meget inspirerende og tankevækkende, som når Brophy fremhæver Citizen Kane for måden, skuespillerne bruger deres stemme på: deres vokalklang, deres frasering og toneføring. Filmen følger Kanes liv og de mennesker omkring ham, og Kanes styrke er i hans stemme, han kan tale med folk og få dem til at gøre ting for ham. Hans store kærlighed, Susan Alexander, lægger han først til mærke til når hun taler, og intervieweren der afdækker Kanes liv gør det også ved at tale med folk.

Image

Billede fra “Citizen Kane”. Udover brug af lys, skygger og kontraster, bruger filmen også tale og lyd til at karakterisere personerne og deres udvikling.

100 Film Soundtracks er ikke en bog der kan tjene som generel indføring i filmmusikkens væsen. Dertil er den for fokuseret på modernitet, både i beskrivelser og i valg af film. Nogle af de mest berømte filmkomponister er udeladt, men dog indeholder bogen mange klassikere, blandt andet fra Hitchcock, Coppola og Lynch. Desuden flere japanske, og Brophy har også udgivet bogen “100 Anime” om den japanske tegnefilmsgenre.

Liste over beskrevne værker kan ses her: http://www.philipbrophy.com/projects/100ms/technical.html

Det er en bog der ikke er for enhver. Men for en læser, der også er bidt af film, og vil læse analyser, der på samme tid er personlige og tankevækkende, vil der være noget at hente for de fleste.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s